2011. július 19., kedd

5 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz


Nagyon sok zenei hatás ért eddig életemben, egészen kicsi koromtól kezdve szívtam magamba a legkülönbözőbb stílusokban alkotott művészek munkásságát, a popzenétől kezdve a hiphop-on át a punkig és a metálig, hadd ne soroljam. Az elektronikus, alternatív, komoly és kísérleti zenékbe most bele sem megyek, azokból később lehet lesz egy másik poszt. Az alábbiakban bemutatok 5 zenekart illetve lemezt, ami nagy hatással volt rám és mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer hallgassa végig őket! Jó szórakozást!

1.       1. Sublime – Sublime (1996)
2.       2. Rancid - ...And Out Come The Wolves (1995)
3.       3. Dog Eat Dog – All Boro Kings (1994)
4.       4. Velvet Underground - Velvet Underground & Nico (1967)
5.       5. Mad Caddies – Quality Soft Core (1997)

Kezdjük is az elején!

A SUBLIME 1988-ban (hol máshol, mint) Kaliforniában, Long Beach-en alakult 3 tagú zenekar. Zenéjüket a ska/reggae/alternatív rock jelzőkkel lehet leginkább körülírni. 3 stúdiólemezt és 1 live albumot jelentettek meg munkásságuk során és 2009-ig 17 millió darab lemezt adtak el világszerte. A címnélküli „Sublime” lemez 1996-ban látott napvilágot, jómagam egészen véletlenül jutottam hozzá, a pontos évet már nem tudom, de valamikor 2001 környékén lehetett, hogy utaztam busszal Kőszegről Szombathelyre gördeszkázni és Cseh Gabi barátom nyomta a kezembe a cd-t tok nélkül, nem volt rajta semmi írás sem, de beletettem a discman-embe és hetekig ki sem akartam szedni. A mai napig meg-meghallgatom, testvéreim is imádják, lehetetlen megunni.

Ajánlott dalok:  Garden Grove, What I Got, Santeria


Második helyre került a szerény kis listámon az 1991-ben alakult szintén kaliforniai RANCID nevet viselő formáció. A bandatagok a punkzene mellett döntöttek, mivel akkoriban nagyon népszerű volt a stílus, hála az olyan zenekaroknak, mint például a The Offspring és a Green Day. Az együttes pályáját néhány tagcsere tarkította, valamint egyes tagok több más projektben is tevékenykedtek, sőt még filmszerepet is vállaltak, ennek ellenére mindezidáig 7 lemezt jelentettek meg, melyek közül a személyes kedvencem a harmadik, 1995-ben kiadott ... And Out Come The Wolves címet viselő, mely 19 számot tartalmaz.

Ajánlott dalok: Ruby Soho, Maxwell Murder, Roots Radicals


A listámon harmadik helyen szereplő zenekar nem más, mint a szintén amerikai (bár keleti parti) DOG EAT DOG, de igazából lehetne a nulladik is, mert kimondhatatlanul magával ragadott tinédzser koromban a lemez hangulata és mai napig állandó helye van a számítógépemen és legtöbbször az mp3-lejátszómon is. Körülbelül 2000 környékén jutottam hozzá az All Boro Kings címet viselő albumhoz, ekkor még kazettán és jó sokáig pörgettem a walkman-emben. Egészen egyszerű a történet, mert egy kollégiumi szobatársam fiókjában lapult a kazetta, ráadásul eredeti formában, még csak nem is agyonmásolt példány volt.
Az All Boro Kings a zenekar második lemeze 1994-ből. Legegyszerűbben a hardcore-rap illik a stílusuk meghatározására, az internet hardcore punk-ot, rap metált és rapcore-t ír. Az említett lemezből 600.000 példány fogyott el világszerte, a No Fronts című klipjüket sokat játszotta az MTV és még a Beavis and Butthead c. rajzfilmbe is bekerültek. A banda a mai napig működik, minden infó és turnédátumok megtalálhatóak, az érdekes módon holland végződésű weboldalukon: http://www.dogeatdog.nl

Ajánlott dalok: No Fronts, Wo’s The King, Funnel King

A negyedik helyen szereplő banda 1 kicsit kakukktojás a többihez képest. Nem mintha nem rockzenéről lenne szó itt is, hanem inkább egészen más időszakról. A VELVET UNDERGROUND ugyanis 1965 és 1973 között működött. Kedvenc lemezem a legelső „cím nélküli” albumuk, ami 1967-ben jelent meg egy Nico nevű énekesnő közreműködésével és egész egyszerűen a The Velvet Underground and Nico nevet viseli.
Rendkívül érdekes zene, avantgard és kábítószeres behatásokkal. Akkoriban a new yorki művészvilágban éldegélve és bulizva működött a zenekar, legtöbbször Andy Warhol híressé vált műhelyében/gyárában a legendás „Factory”-ban. Kereskedelmi szempontból nem volt túl sikeres a csapat, Lou Reed szólókarrierje később nagyobb elismerést kapott, de a Velvet Underground munkássága megkerülhetetlen, mivel a kemény és nyers hangzásuk később sok előadót inspirált a punk, a rock és az alternatív előadók között.
Külön érdekesség, hogy a gördeszkázásnak itt is van köze, hogy megismertem a zenekart. 2002-ben jelent meg a Flip gördeszka-márka legendássá vált filmje a Sorry. Budapesten voltunk a srácokkal és moziban néztük premiervetítésen a filmet, majd én meg is nyertem vhs-en (a belépőjegyek sorszáma tombolaként funkcionált), ezt rögtön rongyosra is néztük, körbejárt mindenkit, gőzöm sincs, hogy hol lehet azóta. A filmben szerepelt Tom Penny brit gördeszkás is, aki akkoriban súlyos drog-problémákkal küzdött. A filmben a „normál” gördeszkás része mellett elkészült egy pszichedelikus szösszenet is, melyhez nagyon jól passzolt a Velvet Underground Venus in Furs című dala, mely nekem nagyon megtetszett és rá is kerestem a zenekarra, mint általában a gördeszkás videók soundtrack-jeire.

Ajánlott dalok: Venus in Furs, Sunday Morning, Heroin

Következzen a listám ötödik helyén álló, ismét Kaliforniából származó ska-punk formáció a MAD CADDIES. 1995-ös megalakulásuk óta 5 nagylemezt, 1 koncertalbumot és 2 EP-t adtak ki, hébe-hóba kishazánkban is megfordulnak. Kedvenc lemezen tőlük a legelső, az 1997-ben megjelent Quality Soft Core címet viselő. A ska és punk jelzők nem fedik teljesen a stílusukat, érződik a zenében még a hardcore, a swing, a pop-punk, a reggae és még egy kis jazz is. Nagyon érdekes az összhatás, mindenkinek bátran ajánlom, jómagam használtam már fel dalukat gördeszkás videó készítéséhez. Több infó a hivatalos weboldalukon: http://www.madcaddies.com/

Ajánlott dalok: Goleta, Big Brother, Preppie Girl

Remélem mindenkinek szereztem pár értékes/érdekes percet és szolgáltam új információkkal, zenékkel!
Minden jót!

Prinsz

0 megjegyzés: